Hushållsnära tjänster & Rut-avdrag

Hushållsnära tjänster & Rut-avdrag

Hushållsnära tjänster (Rut-avdrag) – så fungerar det

Mer fritid och mindre städning. Det finns all anledning att unna sig lite extra kvalitetstid när det är möjligt att köpa hushållsnära tjänster för halva kostnaden. Oavsett om man tar hjälp hemma regelbundet eller vid några enstaka tillfällen har man rätt att utnyttja skatteavdraget. Avdraget görs direkt på fakturan när man köper hushållsnära tjänster av Miljö – Framtid AB.

Vi kommer behöva ert personnummer för att kunna inleda ansökningsprocessen efter avslutat arbete.

Upp till 50 000 kronor per år och person

Skattereduktionen är kopplat till den enskilda individen. Det innebär att om det finns två ägare till hushållet kan avdrag göras för tjänster upp till sammanlagt 200 000 kronor och alltså ge en total skattelättnad på 100 000 kronor för hushållet. Tänk på att det totala belopp som du betalar i skatt måste vara högre än den summa du kan få i avdrag, du kan aldrig få avdrag för hushållsnära tjänster med ett högre belopp än vad den slutliga skatten uppgår till.

Avdraget är därför preliminärt fram tills att deklarationen är gjord och den slutliga skatten för inkomståret är fastställd.

Anlita ett företag med F-skatt

För att avdraget ska beviljas måste du anlita ett företag som har F-skattsedel. Eftersom det enbart är arbetskostnaden som är avdragsgill ska eventuell materialkostnad specificeras separat på fakturan. Spara en kopia till deklarationen.

Omfattning

Tjänster som ingår i avdraget är hemstädning, flyttstädning, fönsterputsning, klädvård och matlagning som utförs i eller i nära anslutning till den egna bostaden. I trädgården är gräs- och häckklippning avdragsgill liksom snöskottning. Barnfamiljer kan utnyttja möjlighet till barnpassning samt lämning och hämtning vid skola/förskola och personer med särskilda behov kan få avdrag vid köp av olika tillsynstjänster och hjälp med enklare ärenden.

Hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) samordnas med ROT-avdraget

När ROT-avdraget återinfördes blev det i praktiken en utvidgning av Hushållsnära tjänster. Den maximala avdragsrätten på 50 000 kronor per person inkluderar därför eventuella köpta om- och tillbyggnads- samt renoveringstjänster till hemmet av hantverkare. Har du köpt både Hushållsnära tjänster och tjänster som berättigar till ROT-avdrag är den sammanlagda avdragsgilla maxgränsen 100 000 kronor per person och år.

För mer information om avdrag för Hushållsnära tjänster, se Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se